Distance

21.2 km to summit

25.3 km total

Elevation

1,375 m start

1,525 m max

Vertical

1,082 m gain

Time

12 hr 5 min to summit

13 hr 58 min total

📅 Sobota, 16. júla 2022
🥾 salaš pod Suchým vrchom (07:35) - útulňa v sedle pod Príslopom (21:33)
🌄 25km, 1512m hore
✅ P15, P16, P17
📷 68 - 72

Ráno ma budí slnko bez budíka, o pol ôsmej je už vysoko a tak rovno zo spacáku štartujem. Nad Koniarkami si dávam raňajky a pozorujem stádo oviec, bača ho ženie kamsi k Mandolíne. Ešte si vymením šošovky, ktoré som si pri vstávaní nasadil opačne a môžem dupať na Ploskú.

Slniečko páli a turisti sa začínajú trúsiť okolo chaty pod Borišovom. Zhadzujem batoh na chate a naľahko si vybehnem na kopec. Za odmenu si dávam buchty, kofolu, pivo. Skvelé. Na odchode ešte pozdravím Lucku, konečne niekto známy. Okolo obeda už stúpam cez Šoproň na Javorinu, kde nachádzam vlastne prvú kešku výletu.

Turčianskym hrebeňom som išiel naposledy ešte so Žubrom, to je už 15 rokov. Pamätám si len divočinu a teším sa z nej až teraz. Kopčeky sa pomaly míňajú, na Štefanovej ma takmer zlákal bočný hrebeň. Nebyť GPS, zídem až kamsi do doliny. Na Malom Lysci si sadám a možno aj pol hodiny dobíjam energiu do bruška, aj do hlavy. Výhľad krásny, jedinou stopou civilizácie je červená strecha chaty ďaleko za kopcami a dolinami.

Skutočná džungľa je až pod Jarabinou, kliesnim sa cez kalamitný svah a tlačím veľké chladné čučoriedky. Míňajú sa ďalšie vrcholky a vo Svrčiníckom sedle zbieham k prameňu. Značka vraví 10 minút, ale že je to 10 minút prudko dole, to zistím až na vlastné kolená. Aspoň ruksak som si mohol nechať hore. Ale všetko je fajn, prameň tečie, tankujem plnú. Dôležitosť tejto zachádzky sa ukáže až pod Príslopom.

Na Kľaku dosť dlho hľadám kešku a potom sa ešte dlhšie kochám výhľadom. Nad Martinom prebieha úžasné slnečné predstavenie, lúče ožarujú mesto spoza mrakov. Je 8 hodín večer a na vrchole som sám. Ani sa mi nechce ďalej, ale musím .. a musím bežať, kým nepadne tma.

Na Kliačiku je ešte ako tak vidno, odhadujem, že pod Príslop na útulňu by som mohol doraziť o 20 minút. Bum, tabuľka na strome píše, že o 40! Dobre, terén bol drsný, dal som to za 25. Na útulni ma čakajú 3 páry turistov a jeden voľný matrac ako pre mňa. Paráda! Voda za kolibkou len kvapká, ako dobre, že som natankoval pred Kľakom.

Na večeru zbuchnem konzervu pikantného tuniaka s fazuľou a kukuricou. Spí sa mi tak sladko, že keď sa zobudím, kolibka je už prázdna. Slnko je zase vysoko, telo odpočinuté, treba vyraziť ďalej do sveta ...

Route name

Red

point-to-point/traverse
Obstacles

routefinding, bushwhacking, no water source, buggy

Key gear

trekking poles, GPS device

Other peaks climbed on this trip