Distance

14.1 km to summit

19.8 km total

Elevation

888 m start

1,580 m max

Vertical

762 m gain

Time

4 hr 41 min to summit

6 hr 42 min total

📅 Piatok, 15. júla 2022
🥾 sedlo Malý Šturec (15:47) - salaš pod Suchým vrchom (22:29)
🌄 20km, 892m hore
✅ P18
📷 01, 73 - 77

Predpoveď hlási stabilné počasie na víkend, tak neváham, balím spacák a v piatok poobede vyrážam na pokračovanie tejto expedície na etapy. Konkrétna trasa závisí od ochoty šoféra autobusu - ak bude ochotný vyhodiť ma na Šturci - idem Veľkú Fatru. Ak nie, počkám si na iný bus, do Valče a budem pokračovať tam, kde som skončil minule: od sedla Majbiková na Kľak a ďalej cez pohorie Žiar na Kremnické Bane.

Šofér bol viac ako ochotný, takže pred štvrtou už stepujem tam, kde som celú Korunu kedysi dávno začal - na Malom Šturci. Akurát vyrážam opačným smerom, na Kráľovu studňu a ďalej. Týmto úsekom Šturec - KS som ešte jakživ nešiel a je to veľmi pohodlný nástup, lesná cesta sa len mierne a pozvoľne dvíha, až na jeden krátky prudký úsek.

Na Studni som pred siedmou, slnko je ešte vysoko, namiesto piva a večere idem hľadať starú mysterku, ktorú chcem už veľa veľa rokov a nikdy nie je času. Ani teraz, ale napriek tomu hľadám .. a BUM, DNF. Nič moc, zabil som vari trištvrte hodinu, za jeden krásny výhľad to vari stojí.

Pokračujem rezko na Krížnu, na hrebeni je už pusto, slnko padá za obzor, ochladzuje sa. Dávam si mikinu, večeru a jeden bidón Urpinera, čo som si pošanoval na dnešný večer za odmenu. Stmieva sa, ale počasie je stále príjemné, skoro vôbec nefúka, šliape sa lepšie ako v páľave dňa.

Už v hustej tme dorážam na salaš. Vonku sa mi zdravia 2 česi, keď pozdravím dovnútra, postavy na mňa len kuknú, ani bú, ani mú. Asi cudzinci. Vyleziem teda pod strechu a aha, mám matrac. V tme už pár ľudí pochrapkáva, až ráno zistím, že sú traja. Noc bola pokojná a osviežujúca.

Route name

Red

point-to-point/traverse
Obstacles

no info yet

Key gear

snowshoes, trekking poles, GPS device

Other peaks climbed on this trip